Als het op koken aankomt, voelt niets zo bevredigend als het beheersen van de kunst van het koken grillen. Mede door de rokerige, perfect verkoolde maar sappige, heerlijke resultaten die geen enkele andere vorm van koken kan bereiken. Maar ook vanwege de unieke uitdagingen die gepaard gaan met het bemannen van de grill: mogelijke valkuilen zoals koken in de elementen, en problemen zoals temperatuurschommelingen, gevaarlijke opflakkeringen en het verliezen van kostbaar voedsel door de roosters – vaak met de extra druk van een achtertuin vol met hongerige gasten die wachten op uw buitenfeest.
Of je nu werkt met een bescheiden kleine houtskoolgrill die illegaal op je brandtrap staat of een high-end gasmodel met uitgebreide branders en bonusfuncties, dit zijn geweldige equalizers waar iedereen mee te maken heeft bij het koken boven vuur.
We hebben twee grillexperts gevraagd om hun tips te delen om de meest voorkomende fouten die grillers maken te voorkomen.
Greg Denton is een James Beard Award-winnaar, co-auteur van Rond het vuuren co-chef/eigenaar van Ossenrestaurant in Portland, Oregon, gespecialiseerd in houtgestookt grillen en Argentijnse gerechten.
Rick Martinez is auteur van de New York tijdde bestverkochte “Mi Cocina” kookboek, een merkambassadeur voor Weber-grills en co-host van de Borderline Zout podcast.
Lees verder voor hun advies over hoe u deze veelvoorkomende ongelukken kunt voorkomen, zodat u zich de hele zomer kunt voorbereiden op grillsucces.
Fout #1: Je grill niet goed of vaak genoeg schoonmaken
Zoals bij elke vorm van koken, is opruimen het minst leuke onderdeel van grillen. Maar om ervoor te zorgen dat het voedsel dat u van uw grill haalt, veilig is om te eten – en om de investering van uw grill en de ingrediënten die u erop legt te beschermen – is het essentieel om hem goed te onderhouden.
Een vuile grill roept veel onsmakelijke problemen op, waaronder lagen ongezonde kankerverwekkende stoffen, schimmels en bacteriën, roest en ander vuil dat de smaak, kwaliteit en veiligheid van uw voedsel aantast – en ook ongedierte kan aantrekken. Het laten ophopen van overtollig vet kan gevaarlijke opflakkeringen en branden veroorzaken, die ook de smaak aantasten. “Niemand wil een opflakkering krijgen als ze $ 150 aan prachtige rib-eye op de roosters hebben,” zei Denton. “Dan smaakt het naar een giftige chemische brand, en rook … maar niet de goede soort.”
Hoewel niemand tijd heeft om zijn grill schoon te maken terwijl hij heet voedsel eraf haalt en serveert, is het belangrijk om hem snel na elk gebruik een basisreiniging te geven (idealiter later op dezelfde dag, maar zeker op de volgende dag). Hete grills zijn gemakkelijker schoon te maken dan koude, en hoge hitte helpt ook om bacteriën te doden. Dus steek je grill weer aan, sluit het deksel, wacht tot hij heet is en schraap eventueel vuil van de roosters met een draadgrillborstel. Denton zegt te zoeken naar een brede staalborstel met een metalen schraper aan het uiteinde en een stevige, gebogen handgreep dus je kunt er wat kracht in zetten als een verlengstuk van je hele arm – niet alleen je pols. Om opflakkeringen te voorkomen, wil je ook de vetvanger om de paar keer gebruiken.
Voor seizoensgrillers raadt Denton ook aan om een paar keer per jaar grondig schoon te maken (vaker als je de jouwe het hele jaar door gebruikt). Hij vult een grote zware emmer met ontvetter, maakt de roosters nat en schrobt ze goed. “Je wilt het buiten doen in plaats van in je aanrecht. Je zult vet en gekartelde, verkoolde stukjes hebben die overal rondvliegen, en je wilt niet dat ze in je keukenafvoer terechtkomen.